API

~ donderdag 1 september 2022 ~

Wat?
Een Aanspreekpersoon Integriteit binnen een sportclub is een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij sporters, hun ouders, trainers, bestuurders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over fysiek, psychisch en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Waarom?
Vanuit een cultuur van openheid moet iedereen het gevoel hebben incidenten te kunnen melden bij een neutrale en serene persoon die een duidelijk en kordate opvolging kan verzekeren.

Wie?
Vanaf dit seizoen zal Nina Wilmaerts onze Danshuis-API zijn. Je kan haar bereiken via api@danshuis.be.

Taken van een API
Aanspreekpunt en eerste opvang
Iedereen in de club weet wie de API is, Nina Wilmaerts, en hoe men haar kan bereiken, api@danshuis.be. De API is de enige die toegang heeft tot dit mailadres. Na mail met vraag of melding van probleem, neemt zij contact op met de melder of vraagsteller.
De API luistert empatisch en onbevooroordeeld naar het verhaal van de melder of vraagsteller.

Coördinatie van het handelingsplan en doorverwijzing
De API neemt elke vraag/melding serieus en start het bijhorende handelingsplan, indien nodig bijgestaan door een noodteam: ze vormt zich een beeld van de situatie, schat de ernst in en verleent de melder vervolgens informatie en advies of verwijst door.
Bij vermoedens of aanwijzingen van ernstig overschrijdend gedrag is het niet de taak van de API om zelf hulp te verlenen of op onderzoek uit te gaan maar verwijst zij door naar de Federale API of deskundigen (hulpverlening, politie, justitie,…)

Preventie en ondersteuning clubbestuur
In samenwerking met het clubbestuur zorgt de Club-API voor het bekendmaken van het bestaan en de rol van de API, en voor bewustmaking in verband met de gedragscodes. De API blijft op de hoogte van en geeft informatie en advies door aan het clubbestuur over fysiek, psychisch en seksueel overschrijdend gedrag.

Wat is een API niet?
Een API is geen:
Hulpverlener: start geen hulpverleningsproces en heet geen beroepsgeheim
Onderzoeksrechter: moet niet achter de feiten aangaan
Journalist: moet niet iedereen informeren die nieuwsgierig is
Bestuurder: heeft geen verantwoordelijkheid, enkel een adviserende rol